|
Socjolog.pl psychologia,socjologia,psychologia społeczna,antropologia,politologia,zachowania w organizacji
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kapłan
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 12:59 am Temat postu: Ludzie dobrej woli. |
|
|
Dziś nie wielu chce pomagać bez żadnej zapłaty. Jest tyle miejsc gdzie potrzeba osób do opieki nad chorymi, starszymi czy tylko samotnymi osobami. zgłasza się bardzo mało osób do takiej pomocy. Każdej należą się wielkie podziękowania i wielka ich będzie nagroda w niebie. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinginhan Gość
|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 7:38 pm Temat postu: tak! |
|
|
Kapłan ma rację!
Wszyscy tylko żądają zapłaty ale za adrmo nic nie dadzą.
Motto większości jest takie: ''CO ZA DARMO TO UMARŁO''.
Błąd.Wszyscy chcą brać ale nie dawać.
Np. w sklepie: ''KUPIĘ, ALE ZA 28 ZŁ A NIE 30 ZŁ, ZGODA?''
Ale dlaczego??
Czemu wszyscy chcą pieniędzy??!!
Nie rozumiem...
Sama jestem wolontariuszką i sprawia mi to farjdę jak bawię się z tymi psiakami w schronisku, jak czuję że mnie kochają, to przecież jest cudowne!!
Ludzie! ZASTANÓWCIE SIĘ! MOŻE CZASEM WARTO SIĘ POŚWIĘCIĆ?
PRZECIEŻ TO WAM BĘDZIE ODPŁACONE TYM SAMYM DOBRY KTÓRYM WY DARZYLIŚCIE INNYCH PRZEZ TYLE LAT!
Oj, zastanówcie się! |
|
Powrót do góry |
|
|
lider
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 12:23 pm Temat postu: |
|
|
Jest to niestety skutek uboczny naszych czasów. Ludzie są zaganiani i gonią za pieniędzmi w tym wyścigu szczurów. Nie bacząc na "odpadki" jakie powstają w wyniku nadmiernego pędu do "sukcesu". Gdzie w takim razie jest miejsce na ludzkie odruchy. Tylko nie licznych na to stać.
Dodatkowym problemem jest też kwestia emocji i stereotypów.
Nie każdy potrafi empatycznie wczuć się w drugiego człowieka i jego cierpienie, nie mówiąc o zwierzętach, które przecież nie zakomunikują nam że cierpią.
A stereotypy - weźmy np. ludzi z AIDS - nie wielu odważy się im pomagać. Nie jesteśmy w stanie przekraczań społecznie nieakceptowalnych granic. Widać to w wielu relacjach międzyludzkich. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|